ENTORN NATURAL

L'entorn natural de La Deu és un dels seus principals actius i un privilegi extraordinari per la gran bellesa natural i la riquesa del patrimoni natural i històric de la zona. La Deu forma part del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, una de les àrees naturals més esplèndides, diverses i emblemàtiques del país. La formació d'aquest territori lacustre té l'origen en el corrent de lava generat per l'erupció del Croscat ara fa uns 17.000 anys: la lava es va estendre sobre la zona pantanosa anomenada Pla dels Llacs, formant els aiguamolls que es conserven avui gràcies, especialment, a la protecció que ha ofert a la zona la declaració com a Parc Natural el 1985. Tres anys abans, el Parlament de Catalunya va fer una primera protecció de l'àrea declarant-la Paratge Natural d'Interès Nacional, i quatre dècades abans, el 1945, l'Estat espanyol va establir-ne la primera tutela, declarant la Moixina i els seus voltants, inclosa La Deu, Paratge Pintoresc.

El que van començar sent 5 hectàrees protegides de prats i pujols, amb rierols, roures centenaris, plàtans, pollancres, acàcies i alzines, avui en dia és el millor exponent de paisatge volcànic de la península Ibèrica, integrat per una quarantena de volcans, 10 cràters, 23 cons i més d'una vintena de colades de lava. D'aquest Parc Natural formen part, entre altres espais, 28 reserves naturals, una de les quals, la Fageda d'en Jordà, és el principal bosc de faigs de Catalunya, erigit sobre la plana de la colada del Croscat, que destaca per la seva riquesa cromàtica, font d'inspiració de poetes i pintors.

El patrimoni del parc natural va més enllà del vulcanisme i la vegetació, i és un dels baluards de la història local gràcies al catàleg arquitectònic que preserva: la via Annia, antiga via romana secundària de la Via Augusta, amb alguns trams en perfecte estat de conservació; masies de més de 800 anys, esglésies romàniques i el castell medieval d'Estada de Juvinyà.